Paleolit diéta

kezdőknek és haladóknak

A paleolit diétáról

paleo Bizonyára hallottunk már a paleolit diétáról, hiszen elég sokat cikkeznek róla mostanában. E kőkorszakinak is nevezett étrendet nagyon egyszerű elsajátítani, hiszen mindössze néhány alapelvet kell csak betartani. De mi is tulajdonképpen a paleolit diéta lényege?

A paleo életmód célja visszatérni az ősember táplálkozási szokásaihoz. Tudjuk, hogy a homo sapiens vadászatból, halászatból és gyűjtögetésből tartotta fenn magát, 2,5 millió év alatt a szervezete tökéletesen alkalmazkodott ehhez az életmódhoz. A ma élő természeti népek hasonló táplálkozást folytatnak és megfigyelések támasztják alá, hogy ezek az emberek teljesen egészségesek és még csak nem is ismerik korunk népbetegségeit, a szívbetegséget, a cukorbajt, az elhízást, az autoimmun betegségeket és a rákot sem. Az északi-sarki eszkimók és a pápuák is jóval tovább élnek, mint a fejlett országok lakói, pedig étrendjük jórészt húsból áll. Sok húst esznek és ettől karcsúak, egészségesek és erősek lesznek. A modern ember viszont elhízott, gyenge és beteges. Ennek pedig legfőbb oka, hogy a modern ember olyan tápanyagokat visz be a szervezetébe, melyet a korábbi korokban nem fogyasztottak, így még az egyes szervek nem tudtak alkalmazkodni ezekhez az anyagokhoz. 

Idegen fehérjéket, hormonszerű anyagokat, rengeteg szénhidrátot, gabonát, tejet fogyasztunk, melyet az emberi szervezet nem tud sokáig károsodás nélkül elviselni. A kőkorszaki ember ezzel szemben egyáltalán nem jutott tejhez, nem fogyasztott gabonaféléket és nem sózta az ételét. A vadállatok sovány húsa jelentette számára a fő táplálékot, így jóval több fehérjét, mint szénhidrátot fogyasztott. Ha pedig szénhidráthoz jutott, az nem a magas keményítőtartalmú burgonya volt, hanem gyümölcsök és zöldségek álltak a rendelkezésére. Másfajta zsírokat is fogyasztott, mint mi: nálunk ma már a különböző hidrogénezett olajok az elterjedtek, de őseink még omega-3 zsírsavban gazdag élelmiszereket fogyasztottak. 

 

Általánosságban ez maga a paleolit diéta, vagy paleo táplálkozás. A következőkben néhány részletét világítjuk meg jobban.

 

A paleolit táplálkozás rövid története

 

A paleolit táplálkozás a paleolitikumban élő ősemberek és a ma élő környezeti népek táplálkozását és életmódját vizsgálta meg evolúciós szempontból a történelemben visszamenőleg a mai legújabb kutatások segítségével. A paleolit táplálkozás lényege, hogy az ősember feltételezett táplálékainak fogyasztásával egy egészségesebb életmód alakítható ki. Evolúciós étrendnek is nevezhető, mivel evolúciós szempontból vizsgálta meg ember és táplálkozás betegségek kapcsolatát.
Az ősidők óta a természetben előforduló alapanyagok fogyasztására összpontosít.

Az ember 2,5 millió éves evolúciója során nem találkozott gyorsan felszívódó szénhidrátokkal, az étkezéseikben nem lelhető fel a gabonafélék, a burgonya, a hüvelyesek, a finomított cukrok, a transzzsírok és a keményítő tartalmú táplálékok. Az 1970-es években alakult ki a paleo diéta, és szigorú útmutatásokat tartalmaz a fogyasztható alapanyagokra vonatkozóan. A paleolit étrenddel teljes értékű táplálkozást folytatunk, amelyben ajánlott a sovány fehérjék, zöldségek, gyümölcsök, diófélék és magvak fogyasztása, a fehérjeforrások közül a szénával táplált marha, baromfi, tojás, vadhús és a hal. Tápanyag sűrűség szempontjából a tengerből származó élelmi anyagok a legtáplálóbbak, nem lehet véletlen, hiszen evolúciónk is a természetes vizekhez kötődik. Étrendünkben a diófélék és a magvak biztosítják a zsírokat, és vigyünk minél több színt az étkezésünkbe, piros bogyós gyümölcsöket, zöld leveles növényeket, paprikát, citrusokat, banánt, ezek fedezik a szénhidrát mennyiséget.
Kizárja a gabonaféléket,hüvelyeseket,tejtermékeket,finomított sót, finomított cukrot, keményítő tartalmú zöldségeket,burgonyaféléket,a feldolgozott olajat, és a készételeket. A paleolit táplálkozás kiiktatja
azokat az anyagokat, amelyek mesterségesen kerülnek az ételeinkbe és különböző betegségek kialakítására képesek. Megszünteti a szervezet számára káros extrém szénhidrát terhelést, és megszünteti az Áteresztő Bél Szindrómát.

TERMÉKAJÁNLÓ

Paleolit termékek vásárlása

 

TERMÉKAJÁNLÓ

http://cdn1.iconfinder.com/data/icons/checkout-icons/16x16/cart.png); background-color: rgb(137, 180, 240); background-position: 10px 50%; background-repeat: no-repeat;">PALEOLIT TERMÉKEK VÁSÁRLÁSA

Xukor (finn nyírfacukor) 1kg

Alacsony energiatartalom Alacsony glikémiás index (7) 100%-ban természetes Génmanipuláció mentes Tápérték 100g termékben: Energia: 1004 kJ (240 kcal)

2 140 Ft  1 995 Ft

Xukor (finn nyírfacukor) 1kg

Alacsony energiatartalom Alacsony glikémiás index (7) 100%-ban természetes Génmanipuláció mentes Tápérték 100g termékben: Energia: 1004 kJ (240 kcal)

2 140 Ft  1 995 Ft

Paleolaj - Paleo napraforgó olaj - 500ml

A Paleolaj még a szigorú paleolit diétába is beépíthető. Az olaj kivonását a magvak préselésével, sajtolásával (olajütés) végzik, így vitaminjait teljes mértékben megőrzi.

650 Ft  605 Ft

Teszt2 modul A Duna Aszfalt építi

Nyírfacukor - a paleo diétába is beilleszthető

paleo A nyírfacukor vagy xilit egy teljesen természetes édesítőszer, melyet szinte minden zöldségben és gyümölcsben megtalálhatunk. Naponta ezekből az élelmiszerekből átlagosan 2-300 milligramm xilithez jutunk. Néhányan étrendjükből adódóan 1-2 grammot is képesek elfogyasztani belőle. A szervezetünk is képes előállítani ezt az anyagot: naponta 5-10 grammot. De ha a paleolit diétát követjük, akkor érdemes beszereznünk ezt az anyagot, hiszen tökéletesen helyettesíthető vele a cukor.

Miért tartozik a megengedett és ajánlott kategóriájú paleo élelmiszerek közé? A nyírfacukornak szintén nagyon alacsony a glikémiás indexe, mindössze 7, mely igen lassú felszívódást biztosít. Nem okoz kiugró vércukorszint emelkedést és így nem jelent megterhelést a szervezetünk számára. Ezenkívül a nyírfacukor nem hasonlítható más, a természetben előforduló édesítőszerhez sem, mivel kémiai szerkezetük jelentősen eltér: a cukrok hat szénatomból álló cukoralkoholok, poliolok, a xilit szerkezete pedig öt szénatomból épül fel, ennek köszönhetően egyedülálló és kifejezetten hatékonyan alkalmazható számos egészségügyi probléma megelőzésében és kezelésében. Ez a szerkezet sokkal stabilabb, mivel nem tartalmaz kettős kötéseket, így nehezebb őket szétbontani. Ennek köszönhetően nem szolgál táplálékul sem a szájban található streptococcus nevezetű baktériumnak, sem a Candida gombának: nem savasítja el a szervezetet és nem okoz fogszuvasodást. 

A xilit története

A xilit jótékony hatásait már 115 éve ismerik. Emil Herman Ficher és Rudolf Stahler Németországban és M. G. Betran Franciaországban egymástól függetlenül fedezték fel. A második világháborúban vált igen népszerűvé, mivel segítségével leküzdhető volt a cukorhiány. A világháború után ugyan alábbhagyott a xilit iránti érdeklődés, de a hatvanas évektől újra megindult a kutatás: vegyészek, fizikusok kezdték el felismerni és alkalmazni a xilit komoly egészségügyi és diétás előnyeit. Ma már nemcsak a cukorbetegséget, hanem a fogszuvasodást is kezelik ezzel az anyaggal.

További blogjaink

aloeveranektar.hu
angolovoda.hu
antioxidans.net
antioxidansok.com
aranyerre.com
aranykolloid.com
arcapolas.net
arckrem.com

b-vitamin.hu

b-vitamin.hu
bbcream.hu
berekfurdo.net
betakarotin.hu
bikal.net
biobolt.net
bioegeszseg.hu
biokokuszviz.hu

acaiberryara.hu 
acukorbetegseg.hu 
aloeveranektar.hu 
angolovoda.hu 
antioxidans.net 
antioxidansok.com 
aranyerre.com 
aranykolloid.com 
arcapolas.net 
arckrem.com

b-vitamin.hu
bbcream.hu

b-vitamin.hu

berekfurdo.net
betakarotin.hu
bikal.net
biobolt.net
bioegeszseg.hu
biokokuszviz.hu

acaiberryara.hu 
acukorbetegseg.hu 
aloeveranektar.hu 
angolovoda.hu 
antioxidans.net 
antioxidansok.com 
aranyerre.com 
aranykolloid.com 
arcapolas.net 
arckrem.com

b-vitamin.hu
bbcream.hu
berekfurdo.net
betakarotin.hu
bikal.net
biobolt.net
bioegeszseg.hu
biokokuszviz.hu