Paleolit diéta

kezdőknek és haladóknak

Kókuszolaj - a paleo diétába is beilleszthető

paleo A kókuszolaj teljesen eltérő szerkezettel bír a többi zsiradékhoz képest. És éppen szerkezetéből adódik, hogy tökéletesen beilleszthető a paleolit diétába. De miben is különbözik a kókuszolaj más zsíroktól?

Némely zsírok egészségtelenek, némelyek egészségesek: azt, hogy melyik csoportba soroljuk őket telítettségük, szénláncuk hossza és a szabadgyök-képzésre való hajlamuk határozza meg. A kókuszolaj e szempontok alapján az egészséges zsírok közé sorolható.

92%-ban telített zsírokat tartalmaz. Miért jó ez? Mert szerkezete sokkal stabilabb, így ellenáll a hőnek és a fénynek, hatásukra nem indul be az oxidációs folyamat. A kókuszolaj zsírsavjai tehát nem képeznek sejtkárosító szabad gyököket és transzzsírt sem. Vagyis a kókuszolaj segítségével lassítható az öregedés és a ráncok is később jelennek meg.

Ezenkívül ezek a telített zsírsavak közepesen hosszú szénláncból épülnek fel: ezeket a zsírsavakat MTC-nek hívjuk. E zsírsavaknak rengeteg pozitív tulajdonságuk ismert: többek között vírus-, baktérium és gombaölők és anyagcsere gyorsító szerepük is lényeges. A kókuszolajnak a fele laurinsav. Ez is egy közepesen hosszú szénláncú zsírsav, mely az anyatejben is megtalálható. A laurinsav védi a szervezetet a kórokozókkal szemben, így erősíti az immunrendszert és fokozza a szervezet ellenálló képességét.

Ezenkívül a kókuszolaj kiváló antioxidánsként is működik: rengeteg E-vitamin található benne.

 

Milyen további előnyei vannak a kókuszolajnak?

Nem hizlal, mivel a közepes szénláncú zsírsavak nem zsírpárnává, hanem energiává alakulnak.

Elősegíti a fogyást, mivel a kókuszolaj felgyorsítja az anyagcserét.

Segítségével csökken a kalóriabevitelünk, mivel a kókuszolaj 10%-kal kevesebb energiát tartalmaz, mint a többi zsiradék.

Kímélő, mert könnyen szívódik fel.

Tápláló, hiszen a kókuszolaj kitűnő energiaforrás.

 

Itt az idő, hogy lecseréljük eddig használt olajunkat kókuszolajra, hiszen ez az olaj a legkiválóbb a paleolit diétában!

TERMÉKAJÁNLÓ

Paleolit termékek vásárlása

 

TERMÉKAJÁNLÓ

http://cdn1.iconfinder.com/data/icons/checkout-icons/16x16/cart.png); background-color: rgb(137, 180, 240); background-position: 10px 50%; background-repeat: no-repeat;">PALEOLIT TERMÉKEK VÁSÁRLÁSA

Xukor (finn nyírfacukor) 1kg

Alacsony energiatartalom Alacsony glikémiás index (7) 100%-ban természetes Génmanipuláció mentes Tápérték 100g termékben: Energia: 1004 kJ (240 kcal)

2 140 Ft  1 995 Ft

Xukor (finn nyírfacukor) 1kg

Alacsony energiatartalom Alacsony glikémiás index (7) 100%-ban természetes Génmanipuláció mentes Tápérték 100g termékben: Energia: 1004 kJ (240 kcal)

2 140 Ft  1 995 Ft

Paleolaj - Paleo napraforgó olaj - 500ml

A Paleolaj még a szigorú paleolit diétába is beépíthető. Az olaj kivonását a magvak préselésével, sajtolásával (olajütés) végzik, így vitaminjait teljes mértékben megőrzi.

650 Ft  605 Ft

Teszt2 modul A Duna Aszfalt építi

Nyírfacukor - a paleo diétába is beilleszthető

paleo A nyírfacukor vagy xilit egy teljesen természetes édesítőszer, melyet szinte minden zöldségben és gyümölcsben megtalálhatunk. Naponta ezekből az élelmiszerekből átlagosan 2-300 milligramm xilithez jutunk. Néhányan étrendjükből adódóan 1-2 grammot is képesek elfogyasztani belőle. A szervezetünk is képes előállítani ezt az anyagot: naponta 5-10 grammot. De ha a paleolit diétát követjük, akkor érdemes beszereznünk ezt az anyagot, hiszen tökéletesen helyettesíthető vele a cukor.

Miért tartozik a megengedett és ajánlott kategóriájú paleo élelmiszerek közé? A nyírfacukornak szintén nagyon alacsony a glikémiás indexe, mindössze 7, mely igen lassú felszívódást biztosít. Nem okoz kiugró vércukorszint emelkedést és így nem jelent megterhelést a szervezetünk számára. Ezenkívül a nyírfacukor nem hasonlítható más, a természetben előforduló édesítőszerhez sem, mivel kémiai szerkezetük jelentősen eltér: a cukrok hat szénatomból álló cukoralkoholok, poliolok, a xilit szerkezete pedig öt szénatomból épül fel, ennek köszönhetően egyedülálló és kifejezetten hatékonyan alkalmazható számos egészségügyi probléma megelőzésében és kezelésében. Ez a szerkezet sokkal stabilabb, mivel nem tartalmaz kettős kötéseket, így nehezebb őket szétbontani. Ennek köszönhetően nem szolgál táplálékul sem a szájban található streptococcus nevezetű baktériumnak, sem a Candida gombának: nem savasítja el a szervezetet és nem okoz fogszuvasodást. 

A xilit története

A xilit jótékony hatásait már 115 éve ismerik. Emil Herman Ficher és Rudolf Stahler Németországban és M. G. Betran Franciaországban egymástól függetlenül fedezték fel. A második világháborúban vált igen népszerűvé, mivel segítségével leküzdhető volt a cukorhiány. A világháború után ugyan alábbhagyott a xilit iránti érdeklődés, de a hatvanas évektől újra megindult a kutatás: vegyészek, fizikusok kezdték el felismerni és alkalmazni a xilit komoly egészségügyi és diétás előnyeit. Ma már nemcsak a cukorbetegséget, hanem a fogszuvasodást is kezelik ezzel az anyaggal.

További blogjaink

aloeveranektar.hu
angolovoda.hu
antioxidans.net
antioxidansok.com
aranyerre.com
aranykolloid.com
arcapolas.net
arckrem.com

b-vitamin.hu

b-vitamin.hu
bbcream.hu
berekfurdo.net
betakarotin.hu
bikal.net
biobolt.net
bioegeszseg.hu
biokokuszviz.hu

acaiberryara.hu 
acukorbetegseg.hu 
aloeveranektar.hu 
angolovoda.hu 
antioxidans.net 
antioxidansok.com 
aranyerre.com 
aranykolloid.com 
arcapolas.net 
arckrem.com

b-vitamin.hu
bbcream.hu

b-vitamin.hu

berekfurdo.net
betakarotin.hu
bikal.net
biobolt.net
bioegeszseg.hu
biokokuszviz.hu

acaiberryara.hu 
acukorbetegseg.hu 
aloeveranektar.hu 
angolovoda.hu 
antioxidans.net 
antioxidansok.com 
aranyerre.com 
aranykolloid.com 
arcapolas.net 
arckrem.com

b-vitamin.hu
bbcream.hu
berekfurdo.net
betakarotin.hu
bikal.net
biobolt.net
bioegeszseg.hu
biokokuszviz.hu