Kenyér a paleolit diétában
A paleolit diéta alapját képezik azok az ételek, amikhez a vadászó-gyűjtögető őseink is hozzáfértek. A paleolit táplálkozás tehát a feldolgozatlan, friss és természetes élelmiszerek fogyasztására ösztönöz minket, mivel úgy véli, hogy szervezetünk csak ezen ételek emésztését képes elvégezni a lehető legtökéletesebb módon. A kutatók azt állítják, hogy ezzek a táplálkozással nemcsak fogyni lehet, hanem az autoimmun betegségek, a rheumatoid arthritis, a lupus, a sclerosis multiplex is megelőzhet, valamint a paleolit diétával javítható a fizikai teljesítmény és javítható az áltlaános életminőség.
A paleolit diéta alapját képezik azok a teljes és természetes élelmiszerek, amiket nem finomítottak és nem dolgoztak fel. Vagyis ide tartoznak a teljes értékű fehérjeforrások, a vadon fogott halak és a tengeri állatok, a fűvel táplált állatok húsa, a szabad tartású baromfik, a tojás, a szezonális gyümölcsök és zöldségek, a magvak, valamint az egészséges zsírok (avokádó, olívaolaj, kókuszolaj).
Glutén és a gabonák
A gabonák csak akkor jelentek meg az emberi táplálkozásban, amikor a mezőgazdaság általánossá vált, így viszonylag újkeletű élelmiszerekről van szó. A legtöbb gabona glutént tartalmaz, ami különösen ártalmas az emberek, főleg a lisztérzékenyek számára. A glutén többféleképpen irritálhatja az emésztőrendszert, károsítja a bélrendszert, a bélbolyhokat, rontja a tápanyagok felszívódását és autoimmun betegségeket is okozhat. Sajnos a kenyér legtöbb esetben glutént tartalmazó gabonákból készül, így a paleolit diétába a hagyományos kenyér nem beilleszthető.
Paleolit kenyér
Egy 2010-es cikk arra mutatott rá, hogy a kenyér is lehet a paleolit étrend része, ha kicsit módosítunk az összetételén. A kenyérnek nem gabonából, hanem burgonyához hasonló, keményítő tartalmú gumókból kell elkészülnie. Az őskori ember gumókból és gyökerekből készített lisztet, amit vízzel kevert el és azt sütötte meg.
A kenyér alternatívái
A kenyér szervezs részét képezi az étrendünknek, viszont a paleolit étrendben ezt érdemes mással helyettesíteni. A kenyér kiváló alternatívája lehet többek között a Portobello gomba vagy egy szelet padlizsán, esetleg a cukkini is. De számos maglisztből készíthetünk kenyeret, hiszen azok is maximálisan gluténmentesek: mandulaliszt, kókuszliszt stb. kiválóan használhatóak a paleolit étrendben is.