Paleolit muffinok
A paleolit diéta nem igazán kedveli a cukrozott és feldolgozott élelmiszereket, így egy kicsit trükköznünk kell, ha éppen muffinra vágyunk. Viszont a következő recept maximálisan paleo-barát.
Áfonyás muffin
Hozzávalók 24 darabhoz
2 csésze természetes mandulaliszt
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 csésze friss, felkockázott és előfőzött sütőtök
1 csésze áfonya vagy szeder (fagyasztott is jó)
8 dkg párolt spenót
8 dkg bébirépa
3 nagy tojás fehérjéje
1 evőkanál vanília kivonat
fél csésze kókusztej
egy evőkanál méz vagy agave szirup
fél csésze kókuszolaj
1 csésze apróra zúzott dió
egy csipet fahéj
20 csepp stevia
Elkészítés
A tököt, a spenótot, a répát, a tojásfehérjéket, a kókusztejet, a mézet turmixoljuk össze. Keverjük a száraz összeteőket össze egy tálban, majd adjuk hozzá az összeturmixolt masszát. Keverjük össze alaposan, majd öntsük a masszát egy muffinformába. Süssük 20 percen át 350 fokon.
Almás-banános muffin
Hozzávalók
1 dl víz
500 gramm mandulaliszt vagy kókuszliszt
fél csomag sütőpor
2-3 közepes alma
4 tojás
2 közepes banán
egy evőkanál kókuszolaj
kevés fahéj
Elkészítése
Keverjük össze a lisztet, a sütőport, majd adjuk hozzá a vizet, a felolvasztott kókuszolajat és a felvert tojásokat. A masszába szórjuk bele a meghámozott és felkockázott gyümölcsöket, majd 350 fokos serpenyőben süssük ki a masszát a muffinformákban.
Banános-diós
10 dkg kókuszliszt
2 tojás
10 dkg mandulatej (cukrozatlan!)
2 evőkanál cukrozatlan almaszósz (házilag is elkészíthetjük)
1 evőkanál chia mag
2 datolya
2 közepes banán
2 evőkanál kókuszolaj
28 gramm dió
1 csomag vanília
1 pohár joghurt
Turmixoljuk össze a joghurtot, a banánt, a vanliát, a tejet, a tojást. Keverjük hozzá a lisztet, az almaszószt, a chia magot, a feldarabolt datolyát és szórjuk a masszába a diót. Kókuszolajjal bekent muffinformába öntsük. Süssük addig, amíg aranybarna lesz, majd hagyjuk kihűlni és más fogyaszthatjuk is ezt a nagyszerű paleo-barát finomságot.