Paleolit diéta

kezdőknek és haladóknak

Zab a gluténmentes paleolit diétában?

paleo zabA zab és a zabpehely egy igen speciális helyet foglal el a paleolit diétában, hiszen nem egyértelműen tiltott étel, mint a legtöbb gabonaféle. Ennek oka pedig szerkezetében keresendő.

Már számtalan kutatás igíekezett kideríteni, hogy a zab milyen hatással van a lisztérzékenyek szervezetére és hogyan illeszthető be ez az egyébként egészséges étel a diétájukba. Egy érdekes kísérlet során a gluténmentes diétán elő gyermekek esetében vizsgáltzák a zab hatását és megfigyelték a zab aveninje (az avenin a zab fehérjéje, ami szerkezetében hasonlít a búza gliadinjához) elleni antitestképzést. A korábbi kutatások azt mutatták, hogy a kezeletlen lisztrézékeny gyermekek vérében igen sok avenin-antitest kering.

Ebben a kutatásban 116 gyermeket vizsgáltak, akiket két csoportra osztottak: az egyik csport gluténmentes diétát követett, a másik csoportba tartozók szintén egy gluténmentes diétát követtek, de minden nap kaptak zabot. Az anti-avenin antitesteket mindkét csoport alanyaiban megmérték a kísérlet kezdetekor, majd 3, 6 és 12 hónap múlva is. Ami nagyon érdekes, hogy a két csoport véreredményei között nem találtak különbséget! Ez az eredmény azt mutatja, hogy a lisztérzékeny gyermekek esetében a zab fogyasztása nem produkál semmilyen immunreakciót, ha egyébként a gluténmentes diétát betartják.

A kutatók azt vélelmezik, hogy a zab fogyasztása abban az esetben  produkál immunreakciót, ha valaki glutén tartalmú étellel együtt fogyasztja.

Vagyis a paleolit diétába is beilleszthető a zab, ha egyébként képesek vagyunk betartani, hogy más gluténtartalmú ételt nem fogyasztunk, hiszen így nem fog káros hatást produkálni az emésztőrendszerünkre.

 

Egyébként egyes országokban és már Magyarországon is engedélyezettek olyan lisztérzékeny diétában fogyasztható, zabot tartalmazó ételek, melyek betakarítása, feldolgozása szigorú ellenőrzés mellett folyik, így más gabonákkal való érintkezése, gluténnel való szennyeződése kizárt. Ezen termékek gluténmentesként kerülnek megjelölésre!

 

TERMÉKAJÁNLÓ

Paleolit termékek vásárlása

 

TERMÉKAJÁNLÓ

http://cdn1.iconfinder.com/data/icons/checkout-icons/16x16/cart.png); background-color: rgb(137, 180, 240); background-position: 10px 50%; background-repeat: no-repeat;">PALEOLIT TERMÉKEK VÁSÁRLÁSA

Xukor (finn nyírfacukor) 1kg

Alacsony energiatartalom Alacsony glikémiás index (7) 100%-ban természetes Génmanipuláció mentes Tápérték 100g termékben: Energia: 1004 kJ (240 kcal)

2 140 Ft  1 995 Ft

Xukor (finn nyírfacukor) 1kg

Alacsony energiatartalom Alacsony glikémiás index (7) 100%-ban természetes Génmanipuláció mentes Tápérték 100g termékben: Energia: 1004 kJ (240 kcal)

2 140 Ft  1 995 Ft

Paleolaj - Paleo napraforgó olaj - 500ml

A Paleolaj még a szigorú paleolit diétába is beépíthető. Az olaj kivonását a magvak préselésével, sajtolásával (olajütés) végzik, így vitaminjait teljes mértékben megőrzi.

650 Ft  605 Ft

Teszt2 modul A Duna Aszfalt építi

Nyírfacukor - a paleo diétába is beilleszthető

paleo A nyírfacukor vagy xilit egy teljesen természetes édesítőszer, melyet szinte minden zöldségben és gyümölcsben megtalálhatunk. Naponta ezekből az élelmiszerekből átlagosan 2-300 milligramm xilithez jutunk. Néhányan étrendjükből adódóan 1-2 grammot is képesek elfogyasztani belőle. A szervezetünk is képes előállítani ezt az anyagot: naponta 5-10 grammot. De ha a paleolit diétát követjük, akkor érdemes beszereznünk ezt az anyagot, hiszen tökéletesen helyettesíthető vele a cukor.

Miért tartozik a megengedett és ajánlott kategóriájú paleo élelmiszerek közé? A nyírfacukornak szintén nagyon alacsony a glikémiás indexe, mindössze 7, mely igen lassú felszívódást biztosít. Nem okoz kiugró vércukorszint emelkedést és így nem jelent megterhelést a szervezetünk számára. Ezenkívül a nyírfacukor nem hasonlítható más, a természetben előforduló édesítőszerhez sem, mivel kémiai szerkezetük jelentősen eltér: a cukrok hat szénatomból álló cukoralkoholok, poliolok, a xilit szerkezete pedig öt szénatomból épül fel, ennek köszönhetően egyedülálló és kifejezetten hatékonyan alkalmazható számos egészségügyi probléma megelőzésében és kezelésében. Ez a szerkezet sokkal stabilabb, mivel nem tartalmaz kettős kötéseket, így nehezebb őket szétbontani. Ennek köszönhetően nem szolgál táplálékul sem a szájban található streptococcus nevezetű baktériumnak, sem a Candida gombának: nem savasítja el a szervezetet és nem okoz fogszuvasodást. 

A xilit története

A xilit jótékony hatásait már 115 éve ismerik. Emil Herman Ficher és Rudolf Stahler Németországban és M. G. Betran Franciaországban egymástól függetlenül fedezték fel. A második világháborúban vált igen népszerűvé, mivel segítségével leküzdhető volt a cukorhiány. A világháború után ugyan alábbhagyott a xilit iránti érdeklődés, de a hatvanas évektől újra megindult a kutatás: vegyészek, fizikusok kezdték el felismerni és alkalmazni a xilit komoly egészségügyi és diétás előnyeit. Ma már nemcsak a cukorbetegséget, hanem a fogszuvasodást is kezelik ezzel az anyaggal.

További blogjaink

aloeveranektar.hu
angolovoda.hu
antioxidans.net
antioxidansok.com
aranyerre.com
aranykolloid.com
arcapolas.net
arckrem.com

b-vitamin.hu

b-vitamin.hu
bbcream.hu
berekfurdo.net
betakarotin.hu
bikal.net
biobolt.net
bioegeszseg.hu
biokokuszviz.hu

acaiberryara.hu 
acukorbetegseg.hu 
aloeveranektar.hu 
angolovoda.hu 
antioxidans.net 
antioxidansok.com 
aranyerre.com 
aranykolloid.com 
arcapolas.net 
arckrem.com

b-vitamin.hu
bbcream.hu

b-vitamin.hu

berekfurdo.net
betakarotin.hu
bikal.net
biobolt.net
bioegeszseg.hu
biokokuszviz.hu

acaiberryara.hu 
acukorbetegseg.hu 
aloeveranektar.hu 
angolovoda.hu 
antioxidans.net 
antioxidansok.com 
aranyerre.com 
aranykolloid.com 
arcapolas.net 
arckrem.com

b-vitamin.hu
bbcream.hu
berekfurdo.net
betakarotin.hu
bikal.net
biobolt.net
bioegeszseg.hu
biokokuszviz.hu