Zab a gluténmentes paleolit diétában?
A zab és a zabpehely egy igen speciális helyet foglal el a paleolit diétában, hiszen nem egyértelműen tiltott étel, mint a legtöbb gabonaféle. Ennek oka pedig szerkezetében keresendő.
Már számtalan kutatás igíekezett kideríteni, hogy a zab milyen hatással van a lisztérzékenyek szervezetére és hogyan illeszthető be ez az egyébként egészséges étel a diétájukba. Egy érdekes kísérlet során a gluténmentes diétán elő gyermekek esetében vizsgáltzák a zab hatását és megfigyelték a zab aveninje (az avenin a zab fehérjéje, ami szerkezetében hasonlít a búza gliadinjához) elleni antitestképzést. A korábbi kutatások azt mutatták, hogy a kezeletlen lisztrézékeny gyermekek vérében igen sok avenin-antitest kering.
Ebben a kutatásban 116 gyermeket vizsgáltak, akiket két csoportra osztottak: az egyik csport gluténmentes diétát követett, a másik csoportba tartozók szintén egy gluténmentes diétát követtek, de minden nap kaptak zabot. Az anti-avenin antitesteket mindkét csoport alanyaiban megmérték a kísérlet kezdetekor, majd 3, 6 és 12 hónap múlva is. Ami nagyon érdekes, hogy a két csoport véreredményei között nem találtak különbséget! Ez az eredmény azt mutatja, hogy a lisztérzékeny gyermekek esetében a zab fogyasztása nem produkál semmilyen immunreakciót, ha egyébként a gluténmentes diétát betartják.
A kutatók azt vélelmezik, hogy a zab fogyasztása abban az esetben produkál immunreakciót, ha valaki glutén tartalmú étellel együtt fogyasztja.
Vagyis a paleolit diétába is beilleszthető a zab, ha egyébként képesek vagyunk betartani, hogy más gluténtartalmú ételt nem fogyasztunk, hiszen így nem fog káros hatást produkálni az emésztőrendszerünkre.
Egyébként egyes országokban és már Magyarországon is engedélyezettek olyan lisztérzékeny diétában fogyasztható, zabot tartalmazó ételek, melyek betakarítása, feldolgozása szigorú ellenőrzés mellett folyik, így más gabonákkal való érintkezése, gluténnel való szennyeződése kizárt. Ezen termékek gluténmentesként kerülnek megjelölésre!